Gradinita

MariaClara

Cauta in site

Newsletter

Newsletter


Receive HTML?

Ultimul Eveniment

There are no upcoming events currently scheduled.
Calendarul evenimentelor

Pentru tine si copilul tau !

Educatie
Ajutati-va copiii sa isi dezvolte spiritul critic PDF Imprimare Email
Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Frate si soraCopiii sunt un public usor de multumit. Un mic spectacol si gata, se amuza. Le cititi o poveste, care este intotdeauna formidabila. Spiritul critic le permite insa sa aprecieze cu adevarat lucrurile frumoase si ii ajuta sa diferentieze lucrurile si valoarea lor.

Nu ne nastem cu spiritul critic, iar micutii nu il dobandesc foarte repede daca nu sunt indrumati. Nici la varsta de 15 ani spiritul critic nu este pe deplin dezvoltat. Dar poate incepe sa apara inca de devreme la unii copii.

De dezvoltarea spiritului critic sunt responsabili parintii
Iata o maniera prin care puteti incepe inca de devreme: cititi-i o povestioara si cereti-i copilului sa ii dea calificative in stelute (ca la hoteluri). Daca i se atribuie 5 stele povestii, atunci este o poveste foarte buna, daca nu i se acorda decat o stea, atunci nu este prea interesanta. Dupa ce i-ati citit povestea, cereti-i copilului sa spuna cate stele a atribuit povestii. Cel mai adesea, cand sunt mici, copiii se decid in mod sistematic la 5 stele.

A doua zi cititi-i alta poveste si la fel, cereti-i copilului sa ii atribuie stelutele de rigoare. Din nou, veti vedea, ca au tendinta de a alege nota cea mai ridicata. Dar, de data aceasta, cereti-i copilului sa compare cele 2 povesti si sa spuna care i-a placut mai mult dintre povestea de azi si cea de ieri. Asa va ajunge la concluzia si va intelege ca notele n-ar trebui sa fie la fel, daca a avut o preferinta pentru una din povesti.

Fie in aceeasi discutie, fie cu alta ocazie, intrebati copilul de ce prefera acea poveste. Ii va fi destul de greu sa justifice, asa ca ati putea sa il ajutati, dandu-i cateva sugestii pe care le poate dezvolta.

La final, dati-va Dvs cu parerea. Spuneti-i cate stele ati fi dat fiecareia dintre povesti si explicati-i de ce. Veti observa mirarea in ochii copilului daca veti acorda un numar mic de stele pentru una din povesti. Copilul va fi uimit sa vada in Dvs un judecator atat de sever/critic.
Continuati asa, obisnuind copilul sa aiba o parere justificata despre ceea ce crede.

Bineinteles, puteti sa dezvoltati spiritul critic al copilului si in alte imprejurari; cereti-i sa dea note tablourilor, caselor, gradinilor, cantecelor, desenelor animate, filmelor la care se uita etc..

Cand alegem, argumentam
Nu tineti cont de nota! Ceea ce conteaza in acest exercitiu este sa stiti de ce copilul a dat o nota buna sau rea. Doua persoane pot avea pareri diferite si sa poata accepta parerea celuilalt daca aceasta parere este justificata. Ganditi-va cum sa ii dati idei copilului pentru a-si argumenta parerea.
De exemplu, pentru o poveste: personajele sunt simpatice, sunt descrise in detaliu astfel incat ni le putem imagina foarte usor. Sau: povestea are un mister care ne tine in suspans pana la final...ori v-a surprins finalul fericit.

Ajutandu-va copii sa isi dezvolte spiritul critic, ii incurajati sa isi dezvolte spiritul de analiza si sa caute sa inteleaga lumea care il inconjoara. Si toate acestea sunt foarte utile in viata sa de scolar si apoi in viata de adult, ceea ce este foarte important.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 

TheraMed

KidsLand

KidsLand

Pharma Naturalis

Pharma Naturalis

AutentificareReclama TA

Sondaj

Pe ce criteriu va bazati in alegerea gradinitei?
 

Open Arms

Open Arms Gradinita

Evenimente

Iunie 2019 Iulie 2019
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30