Gradinita

MariaClara

Cauta in site

Newsletter

Newsletter


Receive HTML?

Ultimul Eveniment

There are no upcoming events currently scheduled.
Calendarul evenimentelor

Pentru tine si copilul tau !

Educatie
BASCHET - Stafete pentru invatarea si consolidarea driblingului PDF Imprimare Email
Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Cos de baschetAutor: Ramona Pop - Educatoare Gradinita nr. 23, Brasov

Driblingul reprezinta elementul cel mai spectaculos din jocul de baschet, solicitand totodata din partea celui care-l executa un control perfect al mingii. Impresia de usurinta pe care o dau jucatorii care dribleaza bine este de fapt rezultatul unor indelungate exersari prin care ei isi formeaza o suficienta varietate de executii. Aceasta varietate de executie a driblingului  le confera o ridicata valoare jocului lor, ei devenind foarte “periculosi” atunci cand au mingea.

Driblingul este elementul tehnic care permite jucatorului sa se deplaseze pe teren in toate directiile si in orice regim de viteza. Jucatorul care are mingea, inainte de a porni in dribling, trebuie sa asigure protectia acesteia si sa observe ppozitia coechipierilor pe teren. Driblingul este permis numai cu o singura mana si se executa in urmatoarele moduri: driblingul pe loc - inalt, mijlociu, jos; inainte inapoi, lateral; serpuit cu schimbarea directiei.

INDICATII METODICE GENERALE
Driblingul reprezinta elementul care, dupa aruncarea la cos, confera cea mai mare satisfactie jucatorului incepator. Mai mult, se recomanda insusirea lui la un asemenea nivel incat sa poata oferi posibilitatea de a actiona cat mai inlantuit in joc, dar mai ales de a fi folosit tactic cat mai oportun.
Invatarea driblingului trebuie realizata atat cu mana indemanatica, cat si cu cealalta si mai ales prin a reusi ca elevii sa se obisnuiasca de a nu privi direct mingea in timpul executiei.
Exercitiile sub forma de concurs (stafetele) sunt cele mai indicate a fi folosite in invatarea si perfectionarea driblingului.

1. STAFETA PENTRU DRIBLING INALT, MIJLOCIU SI JOS PE SUB OBSTACOLE
Formatii: Colectivul este impartit pe doua siruri, A si B, asezate fata in fata, pe cele doua linii de fund ale terenului. Din 4 in 4 m, de-a lungul salii, se plaseaza 3 stachete sprijinite de stalpii de sarit, la diferite inaltimi: 130 m, 150 m, 170 m.
Indicatii metodice: Pe sub acestea se executa dribling jos, mijlociu si inalt sub forma de stafeta, urmarindu-se ca fiecare sa execute corect driblingul.

2. DRIBLEAZA SI ATINGE MINGEA!
Formatii: Jucatorii sunt impartiti in doua echipe, A si B, asezate pe siruri, pe linia de fund a terenului. Inaintea fiecarei echipe se plaseaza cate 3-4 mingi  de-a lungul terenului, la distante egale intre ele. Indicatii metodice: Primii pornesc in dribling serpuit printre mingi. In dreptul fiecarei mingi executa un dribling jos, atingand mingea (obstacolul) cu mana opusa celei cu care dribleaza. Dupa ultima ocolire se intorc in dribling in linie dreapta pana la locul de plecare, transmit mingea urmatorului si trec la coada sirurilor.

3. STAFETA CU DRIBLING, “LUNETA”
Formatii: Jucatorii sunt impartiti in doua echipe, A si B, asezate pe siruri in colturile din stanga ale terenului.
Indicatii metodice: La semnalul de incepere primii pornesc in dribling spre cercurile spatiilor de 3 secunde, fiecare spre un panou, ocolesc cercurile in dribling si se intorc in viteza, predau mingea in dribling urmatorului si trec la coada sirurilor de unde au plecat.

4. STAFETA CU DRIBLIG IN LINIE SI CIRCULAR
Formatii: Efectivul grupei este asezat pe doua siruri, A si B, fata in fata, la capetele liniei de la centrul terenului. A in stanga, B in dreapta.
Indicatii metodice: La semnalul de incepere pornesc in dribling oblic spre dreapta catre spatiul de 3 secunde, ocolesc cercul de la dreapta spre stanga, apoi se deplaseaza unul spre celalat, dupa care se indreapta spre locul de plecare, predau mingea urmatorului si trec la coada sirului.

5. STAFETA COMBINATA CU OBSTACOLE
Formatii: Jucatorii sunt asezati pe doua siruri, A si B, fata in fata, in colturile liniei de fund a terenului. Pentru desfasurarea stafetei, la alcatuirea traseului se folosesc urmatoarele materiale: o minge medicinala, o banca de gimnastica asezata de-a lungul terenului, inca o minge medicinala, 2 stalpi cu stacheta ridicata la 1,20 m. Capacul de lada asezat transversal.
Indicatii metodice: Primul jucator din sirul A parcurge in dribling urmatorul traseu: ocolirea mingii prin dreapta, saritura laterala peste banca pe stanga, ocolirea celei de-a doua mingi prin stanga, trecere pe sub stacheta, saritura inainte peste capacul de lada, continuarea driblingului inainte spre locul de plecare, transmite leapsa urmatorului si trece la coada sirului. Cei din sirul B executa acelasi traseu ope partea lui.

6. CURSA PE NUMERE
Formatii: Efectivul grupei se imparte in mai multe echipe, a cate 5 jucatori, asezati pe siruri pe linia de fund a terenului. Componentii unei echipe au pe tricouri acelasi numar.
Indicatii metodice: Profesorul striga un numar, iar jucatorii cu numerele respective ies din sir prin dreapta, ridica mingea aflata pe linia de centru si pleaca in dribling cu mana dreapta spre linia de fund opusa. Dupa ce executa un dribling dincolo de linia de fund, se intorc in dribling cu mana stanga pana la centru, lasa mingea jos si trec prin dreapta la locurile lor. Cine ajunge mai repde castiga 1 punct. Echipa care acumuleaza mai multe puncte este declarata castigatoare.

7.STAFETA CU OBSTACOLE
Formatii:Jucatorii sunt impartiti in 2 echipe, A si B, asezate pe siruri, pe liniile de fund ale celor doua terenuri, orientate cu fata spre cosul opus. De-a lungul terenului se aseaza lateral 4 banci de gimnastica, la 5 m una de cealalta.
Indicatii metodice: Primii din siruri pornesc in dribling spre cosurile opuse, sar peste banci, in dreapta cosurilor se opresc intr-un timp, arunca, recupereaza mingea, se inapoiaza cu acelasi dribling pana la locul de plecare si transmit mingea urmatorilor, La clasament conteza timpul inregistrat si cosurile marcate.

8.STAFETA SIMPLA
Formatii: Jucatorii sunt impartiti in doua echipe, A si B, asezate pe siruri in partea dreapta a terenului, pe cate o jumatate de teren (in lungime).
Indicatii metodice: Primii au cate o minge si pornesc in dribling spre panoul opus, arunca la cos, recupereaza mingea si se indreapta in dribling spre sirurile lor, paseaza urmatorilor si fiecare trece la coada sirului de unde a plecat. Echipa care termina prima primeste 5 puncte, iar cealalte 3 puncte la care se adauga cate 1 punct de fiecare cos marcat. Dupa cateva repetari este declarata castigatoare echipa care totalizeaza cele mai multe puncte.

9. STAFETA CU DRIBLING IN VITEZA MAXIMA PRINTRE JALOANE
Formatii: Patru siruri la 6 m distanta fata de linia de fund, primii din firecare sir cu cate o minge, distanta dintre jaloane este de 3 m. La semnal, posesorii mingilor pornesc in dribling in viteza maxima printre  jaloane, il ocolesc po ultimul si se intorc tot printre jaloane, apoi paseaza urmatorilor
Indicatii metodice: cand elevul trece pe langa jalon trebuie sa impinga mingea in sol cu mana din exterior.
Stafeta se desfasoara sub forma de concurs, pe serii de 4 executanti sau dupa ce intregul sir executa driblingul multiplu in viteza maxima printre jaloane

10. STAFETA CU DRIBLING PE TOT TERENUL SI ARUNCARE LA COS
Formatii: Clasa se organizeaza pe doua siruri (echipe) egale ca numar de elevi, dispuse in afara liniilor de fund ale terenului. Fiecare echipa are o minge.
Indicatii metodice: La semnal, elevul cu mingea parcurge in dribling (dribling inalt, de contraatac) toata lungimea terenului, arunca la cos (inscrierea cosului este obigatorie; in caz de ratare se incearca pana se inscrie), recupereaza, continua driblingul in sens invers (cu mana stanga) si depume mingea pe sol la picioarele coechipierului. Castiga echipa care termina stafeta mai repede.

Bibliografie
1. Hrisca Aristeia, Negulescu Corneliu - Baschet. Tehnica si tacticaindividuala. Metodica invatarii, Edit. Sport-Turism, Bucuresti, 1981
2. Barta Andrei, Dragomir Petrica - Educatia fizica, EDP, Bucuresti, 1999

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 

TheraMed

KidsLand

KidsLand

Pharma Naturalis

Pharma Naturalis

AutentificareReclama TA

Sondaj

Pe ce criteriu va bazati in alegerea gradinitei?
 

Open Arms

Open Arms After School

Evenimente

Iunie 2019 Iulie 2019
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30