Gradinita

MariaClara

Cauta in site

Newsletter

Newsletter


Receive HTML?

Ultimul Eveniment

There are no upcoming events currently scheduled.
Calendarul evenimentelor

Pentru tine si copilul tau !

Educatie
Cum invatam copiii sa mearga pe bicicleta PDF Imprimare Email
Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Tata si copilul pe bicicletaUna din numeroasele sarcini care revin parintilor este sa isi invete copiii sa mearga pe bicicleta. La fiecare stadiu al procesului de invatare, sunt mai multe metode de a-l aborda pe copil si majoritatea parintilor nu sunt siguri care varianta ar fi mai potrivita pentru copilul lor. Acest articol isi indreapta atentia spre deprinderile de baza: pedalatul, tinutul directiei si a ghidonului, mentinerea echilibrului.

Tricicletele
Pentru majoritatea copiilor, tricicleta este primul pas in invatarea mersului pe bicicleta. Cele mai folositoare se dovedesc a fi tricicletele cat mai mici. Ideal ar fi ca micutii sa primeasca tricicleta inca inainte de a invata sa mearga. Pe o tricicleta, copilul nu trebuie sa invete decat sa se tina de ghidon, sa tina directia si sa pedaleze. O data ce copilul tine directia, poate incepe sa pedaleze. Cele mai bune triciclete sunt cele care pot fi folosite si in interior.

Dupa ce copilul a invatat sa pedaleze si sa ghideze tricicleta, este timpul sa se mute pe o bicicleta mica, cu roti ajutatoare. Majoritatea copiilor de 2 ani si jumatate sunt pregatiti deja sa foloseasca o astfel de bicicleta cu roti ajutatoare. Desi bicicleta cu roti ajutatoare nu este mai rapida ca tricicleta, are in plus frane, deci un element de noutate pentru copilul Dvs.

Tricicletele folosite de copii mai mari decat varsta pentru care acestea sunt recomandate sunt periculoase deoarece copilul este mai inalt decat modelul respectiv de tricicleta.

Cum ii invatam sa isi tina echilibrul?
Exista 3 metode de a va invata copilul sa isi tina echilibrul pe 2 roti: cu roti ajutatoare, pe doua roti dar sustinut de catre un adult sau de unul singur, fara ajutor. Fiecare dintre aceste metode are avantajele ei, dar cele mai bune rezultate au fost obtinute combinand aceste metode, in functie de stilul de a invata al fiecarui copil, dar si de locatia unde copilul poate exersa invatarea mersului pe bicicleta.

Rotile ajutatoare: majoritatea bicicletelor destinate copiilor mici sunt dotate cu roti ajutatoare. Asta insa nu inseamna ca folosind rotile ajutatoare e singura metoda de a-l invata pe copil sa mearga pe bicicleta, si nici ca este metoda cea mai buna. Rotile ajutatoare sunt insa cea mai putin stresanta metoda pentru copil de a invata sa mearga pe bicicleta, dar totodata si cea mai inceata.

Metoda este aplicata si preferata de catre familiile care locuiesc in zone linistite, pe strazi unde traficul este slab sau inaccesibil masinilor. O bicicleta cu roti ajutatoare poate fi insa mai periculoasa decat o tricicleta: copilul este pozitionat mai sus, mai la intaltime in sa. De asemenea, la orice intoarcere, greutatea se duce intr-o parte, cazand de pe rotile normale pe roata ajutatoare si astfel puterea de franare a rotii este considerabil redusa.

Cum sa folositi rotile ajutatoare: majoritatea celor care monteaza rotile ajutatoare, o fac gresit. Bicicleta ar trebui sa aibe un balans in stanga si dreapta. Daca ambele roti ajutatoare ating pamantul deodata, o greutate foarte mica cade pe rotile normale ale bicicletei. Asta inseamna ca trecerea de la rotile ajutatoare la cele 2 roti normale nu se va produce niciodata deoarece copilul nu va invata sa isi tina echilibrul. Mai mult, pe teren denivelat, copilul s-ar putea impotmoli deoarece roata inca se invarte si in cazul cel mai rau, frana nu mai poate fi utilizata.

Cand bicicleta este noua, spatiul dintre rotile ajutatoare si pamant trebuie sa fie mic, intr-adevar. Dar pe masura ce copilul se obisnuieste cu pedalatul, cu ghidonul si franatul, rotile ajutatoare ar trebui ridicate putin cate putin. Cel mai indicat ar fi sa nu ii spuneti copilului, caci acesta poate obiecta sau sa se sperie ca nu va face fata. Bicicleta va sta din ce in ce mai balansata si pe masura ce copilul va practica, el se va obisnui sa isi tina echilibrul. Incetul cu incetul si fara a-si da seama, copilul va sta tot mai mult cu rotile ajutatoare in aer, si atunci rotile ajutatoare nu vor mai fi necesare. Daca copilul foloseste mai mult de 2 ani consecutivi roti ajutatoare, ar fi timpul sa incerce si altceva.

Majoritatea familiilor prefera metoda “fuga alaturi de copil”, tinandu-l din spate de saua bicicletei sau de umeri. Aceasta este metoda cea mai rapida de a invata mersul pe 2 roti. Este important ca parintele sa nu tina de ghidon. Daca ii va tine parintele de ghidon, copilul nu va invata sa simta balansarea.
Metoda aceasta nu este deloc comoda pentru parinte, in special daca este inalt si trebuie sa se aplece mult pentru a ajunge la sa sau la umerii. Parintele trebuie sa aiba grija sa nu sa loveasca de bicicleta sau mai rau, sa se impiedice de ea.

Fiecare din aceste 3 metode functioneaza si fiecare familie opteaza catre varianta cea mai buna pentru ei, in functie de unde locuiesc, ce fel de bicicleta are copilul, de interesul care si-l dau in educatia copilului sau chiar de preferinta copilului.

Varsta medie la care copilul invata sa mearga pe 2 roti este intre 5 ani si jumatate si 7. Dar sunt si copii care invata deja la 3 - 4 ani sau doar la sau dupa 9 ani.

Echipamentul de protectie
Incurajati-va copilul sa poarte echipamentul de protectie inca de la inceput. Daca copilul se obisnuieste sa foloseasca casca inca de cand foloseste tricicleta, acest obicei va deveni bine stabilit si nu va veti lupta mai incolo sa il convingeti sa o poarte.
Inca de la primele lectii, manusile si chiar si aparatorile de genunchi si de coate pot fi foarte folositoare.

Un copil care cade si se loveste va fi mai greu de convins sa persevereze, din cauza fricii. Astfel de dotari sunt mult mai folositoare decat un cos pentru bicicleta sau decat o sonerie.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 

TheraMed

KidsLand

KidsLand

Pharma Naturalis

Pharma Naturalis

AutentificareReclama TA

Sondaj

Pe ce criteriu va bazati in alegerea gradinitei?
 

Open Arms

Open Arms Gradinita

Evenimente

Iunie 2019 Iulie 2019
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30