Gradinita

MariaClara

Cauta in site

Newsletter

Newsletter


Receive HTML?

Ultimul Eveniment

There are no upcoming events currently scheduled.
Calendarul evenimentelor

Pentru tine si copilul tau !

Educatie
Cunoasterea personalitatii copilului prescolar prin intermediul desenului PDF Imprimare Email
Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Mana de copil care deseneazaAutor: Ramona Pop - Educatoare Gradinita nr. 23, Brasov

Expresia plastica incepe cu structurile instrumental-simbolice ale creierului, suferind transformari variate pana cand devine o forma capabila sa infatiseze personalitea globala a individului, trecand astfel de la expresie la proiectie. De aceea, ca forme complexe de expresie, desenul si functia plastica pot fi utilizate in psihodiagnostic.
Pornind de la functiile desenului, putem descoperi modalitati diferite de a-l utiliza in psihodiagnosticul personalitatii umane. Functia expresiva si proiectiva a desenului, de exteriorizare a continutului intrapsihic al personalitatii, functia de comunicare a desenului si capacitatea lui de a reprezenta stari sufletesti pe care individul nu le cunoaste, nu le intelege sau le evita si, in consecinta, nu poate, nu stie sau nu vrea sa le verbalizeze fac posibila stabilirea unui diagnostic.

Desenul cunoaste mai multe modalitati de utilizare ca formula terapeutica. Prima dintre acestea porneste de la desenul liber, cand subiectul nu primeste nici o indicatie. In faza urmatoare se trece la desene cu tema aleasa din universul copiilor. Simbolurile grafice contin un mesaj implicit, nu explicit, aducand in prim plan intimitatile celui care deseneaza. De aceea, desenele au o functie diagnostica. Desenul poate fi folosit in teste proiective (testul familiei, testul H.T.P. – casa-copac-persoana), in teste neuropsihologice (testul Halstead-Reitan pentru copii) si in teste cognitive (testul W.I.S.C., testul Bender-Gestalt, testul omului).

Exista numeroase teste si baterii de teste care constau in “desene gata facute” asupra carora subiectul isi proiecteaza propriul sau continut intrapsihic, in “teste de creatie” prin care se analizeaza desenele tematice precise ale unui subiect, teste bazate pe proiectie sau pe expresia tematica prestabilita de experimentator, in teste de analiza a “creatiei plastice libere”, spontane a subiectilor, neinfluentata tematic, strict individuala si originala.

Daca in cazul testelor de desen tematic, al tehnicilor de desen propriu-zise, raspunsurile date de subiecti pot fi apreciate cantitativ, in cazul creatiei libere, spontane aprecierea se face mai greu, lipsind criteriile de apreciere standard si alti parametri de comparatie. Este necesara aici completarea analizei psihodiagnostice a personalitatii prin apelul la alte metode de analiza. Desenul obiectiveaza anumite continuturi intrapsihice ale subiectilor, dar materialele plastice obtinute nu sunt suficiente pentru un diagnostic complet. Productiile plastice libere trebuie insotite de explicatiile detaliate ale autorilor, obtinute prin dialogul dintre subiect si experimentator/psiholog.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 

TheraMed

KidsLand

KidsLand

Pharma Naturalis

Pharma Naturalis

AutentificareReclama TA

Sondaj

Pe ce criteriu va bazati in alegerea gradinitei?
 

Open Arms

Open Arms After School

Evenimente

Iunie 2019 Iulie 2019
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30