Cauta in site
Newsletter
Vitamina C - tonus pentru iarna! |
![]() |
![]() |
![]() |
Vitamina C are proprietati antioxidante: ea limiteaza producerea de radicali liberi, substantele care sunt responsabile de imbatranirea noastra. Ea contribuie in mod egal si la producerea de colagen pentru piele si este esentiala pentru cicatrizarea plagilor. In plus, faciliteaza absorbtia fierului si calciului de origine vegetala. Nevoile variabile Consumul regulat de vitamina C este bun pentru lupta impotriva infectiilor frecvente din aceasta perioada. Dar nu este o solutie. Absorbtia masiva de vitamina C (soc) sub forma medicamentoasa nu s-a demonstrat a fi o maniera eficace in lupta impotriva racelilor din sezonul rece. Consumul in cantitati mari nu va evita racelile si nici nu le va vindeca. Vitamina C poate doar sa atenueze simptomele racelii si sa reduca durata bolii. Dozele mari de vitamina C pot, pe termen lung si la persoanele sensibile sa produca calculi renali. Pe de alta parte, pot produce numeroase efecte clinice neplacute (diaree, crampe abdominale, greata). Si din contra, studiile arata ca mai mult de 500 mg pe zi de vitamina C nu mai actioneaza ca un antioxidant ci ca un pro-oxidant, favorizand efectele radicalilor liberi! Surse de vitamina C: kiwi, caise, varza, fara a uita de citrice: clementine, portocale si lamai ale caror coaja daca este tare, poate conserva mai bine vitamina C. Dintre toate vitaminele, vitamina C este cea mai "fragila". Este sensibila la lumina, la caldura (gatita) si la oxigenul din aer. Asadar,isi pierde foarte usor proprietatile. De aceea este recomandabil ca fructele sau legumele sa fie consumate crude sau preparate si consumate imediat.
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!
Powered by !JoomlaComment 4.0alpha3
!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."
|