Gradinita

MariaClara

Cauta in site

Newsletter

Newsletter


Receive HTML?

Ultimul Eveniment

There are no upcoming events currently scheduled.
Calendarul evenimentelor

Pentru tine si copilul tau !

Sanatate
Anemia PDF Imprimare Email
Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Pancarda cu AnemiaAnemia apare cand o persoana nu are suficiente globule rosii sau daca are hemoglobina scazuta. Hemoglobina este o molecula si este o parte importanta din globulele rosii. Anemia este scaderea capacitatii sangelui de a transpota oxigen, deoarece hemoglobina existenta in corp are o concentratie mica.

Un copil sau parintii acestuia nu au de unde sa stie ca micutul are anemie pentru ca aceasta nu are simptome evidente. Cand copilul este palid, poate fi un semn de anemie pentru ca in vasele de sange circula o cantitate mai redusa de sange.

Bataile mai rapide ale inimii pot fi un alt semn de anemie deoarece nefiind atat de multe globule rosii inima trebuie sa lucreze mai mult pentru a-si asigura aceeasi cantitate de sange si oxigen de care corpul are nevoie. Daca anemia avanseaza (se agraveaza) un copil care de obicei era un copil foarte activ devine din ce in ce mai obosit, simtindu-se slabit si fara vlaga.

De ce devin copiii anemici?
1). cand nu sunt fabricate suficient de multe globule rosii; sunt cateva motive pentru care corpul nu poate fabrica suficiente globule rosii, dar cel mai des intalnit motiv este pentru ca persoana respectiva nu are suficient fier (anemia feripriva); fierul se gaseste in carne, mazare si legumele cu frunze verzi. Fara fier, corpul nu poate produce hemoglobina, care are sarcina de a transporta oxigenul in celulele rosii.

Pe langa lipsa de fier, lipsa de vitamine (anemia magaloblastica) este o alta cauza. La procesul de producere a globulelor rosii sunt necesare vitamina B12 si de acidul folic. Vitamina B12 se regaseste in produse de provenienta animala; prin urmare, vegetarienii care nu consuma carne, oua sau produse lactate trebuie sa gaseasca alte modalitati de a introduce in corp aceasta vitamina importanta. Acidul folic face si el parte din grupa de vitamine B. Lipsa acidului folic duce la un numar mic de globule rosii dar care in dimensiuni sunt foarte mari. Cauza anemiei care are la baza lipsa de acid folic este datorata unei alimentatii nesanatoase in asociere cu abuzul de alcool.

2). cand prea multe globule rosii sunt distruse (anemie hemolitica); daca viata globulelor rosii este scurtata fara motiv, maduva osoasa nu face fata la cererea ridicata de noi globule rosii. Un motiv pentru care globulele rosii sunt distruse este pentru ca structura lor s-a schimbat. Noua structura le ingreuneaza miscarea in corp.

3). cand se pierd prea multe globule rosii (sangerare); cand este pierduta o cantitate mica de sange (taietura, curge sangele din nas) corpul poate fabrica mai mult sange pentru a nu exista riscul unei anemii. Dar daca cantitatea de sange pierduta este mare (accident grav) nu este posibila producerea unei cantitati asa mari pentru a ramane aceeasi cantitate de sange in corp. De asemenea, cand se pierd cantitati mici de sange, dar pe o perioada indelungata, acest fapt poate duce la anemie (ex: la fete, perioada de menstruatie, daca este o menstruatie abundenta si daca nu consuma suficient fier in acea perioada).

Ce face doctorul?
Cand va programati pentru un consult la medic, acesta va examina copilul, va pune intrebari despre starea generala, ce mananca copilul sau daca ia medicamente. Daca doctorul considera ca micutul este anemic, va va indruma sa mergeti la un laborator de analize pentru a i se recolta sange si pentru a i se face analiza sangelui (se va putea vedea numarul de globule rosii, se va vedea nivelul hemoglobinei, analizata structura lor etc.). In functie de rezultatul analizei preliminare, doctorul poate cere analize suplimentare, in cazul in care depisteaza o neregula.

Cum este tratata anemia?
Tratarea anemiei depinde de cauza ei. La copii, cauza cea mai frecventa este absenta fierului din alimentatia zilnica. Unii copii pot fi indrumati sa urmeze un tratament pentru producerea de globule rosii de catre corp. Este important ca din dieta copilului sa faca parte mancaruri bogate in fier: carne, cereale + fier, mazare sau tofu.

Daca anemia este cauzata de o infectie, anemia va disparea treptat, dupa ce infectia a fost tratata si cand corpul se insanatoseste.

La alte tipuri de anemie, copilul trebuie consultat de specialist pentru a i se face teste suplimentare inainte sa se inceapa un tratament.

Indiferent de cauza, o persoana cu o anemie severa ar putea avea nevoie de transfuzie de sange.
Copiii diagnosticati cu anemie trebuie sa aiba o viata linistita, sa nu se agite o perioada de timp. De indata ce corpul va incepe sa produca din nou globule rosii, oxigenul va putea ajunge la ele si copilului ii va veni pofta de viata din nou!

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 

TheraMed

KidsLand

KidsLand

Pharma Naturalis

Pharma Naturalis

AutentificareReclama TA

Sondaj

Pe ce criteriu va bazati in alegerea gradinitei?
 

Open Arms

Open Arms Gradinita

Evenimente

Iunie 2019 Iulie 2019
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30