Gradinita

MariaClara

Cauta in site

Newsletter

Newsletter


Receive HTML?

Ultimul Eveniment

There are no upcoming events currently scheduled.
Calendarul evenimentelor

Pentru tine si copilul tau !

Sanatate
Copilul meu este daltonist? PDF Imprimare Email
Evaluare utilizator: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

CuloriRareori intalnit, daltonismul este un defect al vederii care consta in incapacitatea de a deosebi anumite culori una de alta (in special rosul de verde). Daltonismul este o deficienta congenitala.

Se cunosc deja multe particularitati ale acestei stari patologice, dar nu suficient de multe pentru a-i linisti pe cei care sufera de daltonism. In majoritatea cazurilor, manifestarile sunt aproape intodeauna identice si este posibil sa fie identificata foarte devreme.

Daltonismul ii afecteaza cel mai adesea pe baieti si mama este cea care transmite gena copilului sau.

Cum poate fi diagnosticat?
In general, in jurul varstei de 6 ani, in urma unui control. Dar, diferitele teste din prezent permit diagnosticarea daltonismului si in jurul varstei de 3 ani. Copilului ii sunt facute niste teste sub forma unor jocuri.

Cel mai renumit si cel mai des folosit este testul Isihara. Contine cel putin 12 planse care reprezinta litere si cifre portocalii pe fond verde, cifre pe fond portocaliu. Persoana suferinda de daltonism nu va putea distinge cifra/litera aflata in interiorul plansei.

Tipuri de daltonism:
- daltonismul rosu-verde, este cel mai intalnit. Bolnavii sunt capabili sa deosebeasca aceste culori daca se afla una langa alta, insa nu si atunci cand le intalneste separat.
- daltnonismul albastru este o forma rar intalnita. Bolnavii nu disting galbenul sau albastrul, acestea fiind percepute ca alb sau gri.
- daltonismul total (acromatopsia) - lipsa identificarii oricarei culori, bolnavii vazand totul in alb, in negru sau nuante de gri.

Bine de stiut:
- daltonismul nu are nicio influenta de importanta majora in dezvoltarea copilului. Totusi, acesta risca sa fie jenat la scoala cand va trebui sa aleaga o culoare de creion, cand i se va cere sa deseneze un acoperis cu culoarea verde, cand joaca fotbal si echipa sa trebuie sa imbrace tricouri de o anumita culoare (nu va distinge coechipierii de adversari) sau cand va trebui sa interpreteze anumite reactii la orele de chimie. De asemenea, acestia ar putea sa nu isi dea seama de alte aspecte: daca un fruct este sau nu copt, nu poate sa isi dea seama cand tenul sau ori al altcuiva se inroseste, situatii care tin de cotidian.
- atentie la pericolele strazii: nedistingand verdele de rosu, copilul va trebui sa invete mecanic ca atunci cand lumina se aprinde in partea de jos, va putea traversa strada. Explicati-i pentru a-i fi mai usor ca la unele semafoare rosul si verdele sunt reprezentate de un omulet care sta, respectiv de un omulet care merge.
- pregatiti-l din timp, explicandu-i ca unele meserii, chiar daca ii plac, nu va putea sa le practice: veterinar, electrician, meseriile legate de permisul de conducere sau cele legate de securitate (politist, pompier).

Tratament: nu exista

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 

TheraMed

KidsLand

KidsLand

Pharma Naturalis

Pharma Naturalis

AutentificareReclama TA

Sondaj

Pe ce criteriu va bazati in alegerea gradinitei?
 

Open Arms

Open Arms After School

Evenimente

Iunie 2019 Iulie 2019
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30