Gradinita

MariaClara

Cauta in site

Newsletter

Newsletter


Receive HTML?

Ultimul Eveniment

There are no upcoming events currently scheduled.
Calendarul evenimentelor

Pentru tine si copilul tau !

Sanatate
De cate ore de somn are nevoie un copil? PDF Imprimare Email
Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Copil dormindIn literatura de specialitate nu este precizat faptul ca un copil ar trebui sa doarma X ore / zi, ci sunt dati niste parametri pentru a ne ghida in cresterea sanatoasa a copiilor.

Majoritatea nou nascutilor dorm/motaie aproximativ 16h 1/2 din 24 de ore. Copiii cu varste intre 3 luni si 1 an au reprize de somn mai regulate si deja incep sa doarma peste noapte. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca pentru fiecare bebelus notiunea de noapte poate fi diferita: pentru un copil noaptea poate incepe dupa orele 23:00, dupa ce a mancat si se poate trezi la rasaritul soarelui, iar la alt copil noaptea poate incepe mult mai devreme, urmand sa se trezeasca plin de energie inainte de ora 4 dimineata.

La copiii de peste 1 an si jumatate si la prescolari nevoia de somn incepe sa se diminueze. Incetul cu incetul dispare somnul de dimineata si apoi dispare si somnul de la pranz.

La copiii cu varsta intre 3 si 5 ani adevarata problema este cum sa ii convingeti sa se duca la culcare; la aceasta varsta acestia nu constientizeaza ca inca mai au nevoie de mult somn.

La varsta cand incep scoala, copiii dorm in general intre 9 si 11 ore/noapte.
In general, nevoia de a dormi a copiilor se incadreaza in parametri normali. Secretia de hormoni ai cresterii se mareste din primele ore de somn. Un somn sanatos este vital si pentru sistemul imunitar.

Cand copiii nu dorm suficient sau somnul lor nu este odihnitor, sistemul lor imunitar poate fi compromis, ceea ce poate avea ca efect imbolnavirea mai rapida (boli sau raceli). O alta consecinta a nesomnului: copilul devine iritat, nu se poate adapta in ziua urmatoare sau ii este greu sa se trezeasca la o ora matinala.

Lipsa de somn afecteaza si functiile creierului: este afectata memoria de scurta durata; copiii vor uita pur si simplu "de la mana pana la gura" ce s-a intamplat in ziua respectiva, vor pierde informatii importante care i le poate da educatoarea si le este afectata abilitatea de a munci / invata.

Vestea cea buna este ca somnul pierdut se poate recupera rapid.
Si nu in ultimul rand este de amintit faptul ca de parinti depinde stabilirea unor ore fixe si reguli inainte de mersul la culcare. Este important sa se stabileasca o rutina o data cu lasarea serii; inainte de a se culca, copilului ii poate fi permisa o activitate care sa il relaxeze: sa citeasca, sa deseneze, sa se uite peste o carte cu imagini, sa i se citeasca o poveste...

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 

TheraMed

KidsLand

KidsLand

Pharma Naturalis

Pharma Naturalis

AutentificareReclama TA

Sondaj

Pe ce criteriu va bazati in alegerea gradinitei?
 

Open Arms

Open Arms Gradinita

Evenimente

Iunie 2019 Iulie 2019
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30