Gradinita

MariaClara

Cauta in site

Newsletter

Newsletter


Receive HTML?

Ultimul Eveniment

There are no upcoming events currently scheduled.
Calendarul evenimentelor

Pentru tine si copilul tau !

Sfatul psihologului
Cum pot contribui parintii si educatorii la dezvoltarea inteligentei emotionala a copiilor? PDF Imprimare Email
Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Anca Opris, psiholog scolarAutor: Psiholog scolar Anca Opris

Considerata  cheia succesului personal si profesional, inteligenta emotionala  inseamna in fapt: cunoastere de sine, empatie (a intui sau de a recunoaste emotiile celorlalti, intelegerea lor pornind de la experientele noastre), stapanire de sine, motivatie, gandire libera, comunicare deschisa si sincera, optimism, utilizarea cu succes a resurselor personale de orice natura (a se vedea articolul despre tipurile de inteligenta). Acestea reprezinta deci obiectivele spre care este indicat sa ne indreptam efortul pentru a-i ajuta pe copii in ceea ar putea sa se numeasca sanatate emotionala

Concret, ce este recomandabil? In esenta este bine sa-i invatam urmatoarele componente personale si sociale ale inteligentei emotionale: sa se autocunoasca, sa aiba un autocontrol bun, sa aibe sentimentul apartenentei la un grup (familie,  prieteni, scoala etc), lucrul in echipa pentru atingerea unui scop, sa dezvolte relatii interpersonale sanatoase bazate pe respect si incredere. Si atunci:
•Sa fim cinstiti cu noi insine si sa-i invatam sa fie cinstiti cu ei insisi!
•Sa recunoastem cand gresim si sa cautam sursa greselilor astfel incat sa putem rezolva situatia respectiva intr-un mod cat mai optimal! Sa le aratam copiilor ca orice greseala este o sursa de invatare a unui aspect  nou despre noi/ei si lumea din jur!
•Sa le aratam ca ne respecam pe noi insine SI ca respectam sentimentele celorlalti!     
•Sa ascultam si sa vorbim mai putin! Sa-i invatam sa fie atenti  la ceea ce ne comunica cel de langa noi: verbal, corporal, vestimentar etc.
•Sa invatam din reusitele celor din jur! Sa invatam sa le incurajam incercarile! Sa-i deprindem sa faca asta!
•Sa avem curajul de a fi imperfecti! „Daca toti am fi perfecti, ce rost ar mai avea lumea? ( Andrei, 11 ani, Scoala Gen. 3 )
•Sa invatam si sa-i invatam autocontrolul si relaxarea in situatii de criza.
•Sa-i invatam sa evite persoanele care ii pun in pozitii de inferioritate si care nu le respecta sentimentele!
•Sa-i invatam sa-si recunoasca emotiile, gandurile din spatele lor si comportamentele, actiunile pe care le au in legatura cu ele! Orientarea lor catre succes!
•Sa incercam sa-i invatam cum sa-si gestioneze emotiile: ce exprima, cum exprima, unde, cand si cui exprima si la ce foloseste exprimarea emotiilor...
•Sa-i invatam sa construiasca relatii intra- si interpersonale pozitive si reale;
•Sa-i invatam sa-si dezvolte incredere de sine - cunoasterea propriilor resurse, exprimarea clara a nevoilor si dorintelor, acceptarea si depasirea limitelor si temerilor.
•Sa-i invatam sa se comporte ca niste persoane capabile sa rezolve problemele (atentie problemele sa fie adecvate varstei si preocuparilor lor!). In acest fel le  vom demonstra ca avem incredere in ei, ca sunt responsabili si ca au valoare!
•Sa fie incurajati sa fie proactivi - sa gaseasca raspunsul emotional potrivit pentru fiecare provocare personala.
•Sa se incurajeze obiceiul ca emotiile familiei-clasei-grupului sa fie discutate impreuna.
•Adultii si copiii sa invete sa se  asigure ca nu vor face niciodata promisiuni pe care nu le vor putea onora (vor evita aparitia unor frustrari, dezamagiri, conflicte) si orice modificare, orice plan referitor la familie, clasa trebuie comunicate din timp tuturor membrilor.
Acestea sunt cerinte adresate atat copiilor cat si adultilor. Oricand este loc de mai bine... Sa intelegem totusi ca pentru imbunatatirea inteligentei emotionale personale sau a copiilor avem nevoie de timp si de multa rabdare.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 

TheraMed

KidsLand

KidsLand

Pharma Naturalis

Pharma Naturalis

AutentificareReclama TA

Sondaj

Pe ce criteriu va bazati in alegerea gradinitei?
 

Open Arms

Open Arms After School

Evenimente

Iunie 2019 Iulie 2019
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30