Gradinita

MariaClara

Cauta in site

Newsletter

Newsletter


Receive HTML?

Ultimul Eveniment

There are no upcoming events currently scheduled.
Calendarul evenimentelor

Pentru tine si copilul tau !

Sfatul psihologului
Mangaierea - necesitate fundamentala pentru copii PDF Imprimare Email
Evaluare utilizator: / 2
Cel mai slabCel mai bun 

Anca OprisAutor: Psiholog scolar Anca Opris

“Stiu ca mami ma iubeste pentru ca ma strange in brate”. “Cand vin acasa bunica ma imbratiseaza si ma saruta”. Cand reusesc ceva tati imi spune “bravo!” si ma bate pe umar”.

Acestea sunt dovezi de iubire in opinia copiilor nostri. Copilul, indiferent de varsta, are nevoie sa stie ca este iubit, sa ii asigurati aceasta necesitate de a se simti in siguranta. El este asemeni unei plante care are nevoie sa-i fie picurat in solul vietii picaturi de apa vie care este IUBIREA. Dar cum poate stii el ca este iubit? Cum stiti Dvs sa-i aratati iubirea? Oare a-i asigura hrana zilnica, imbracamintea si participarea la schimbul social din spatiul gradinitei si cel casnic este suficient?

Iubirea primita de copii si invatarea felului  in care ea se primeste si se ofera asigura succesul viitorului adolescent si tanar. Oamenii sunt niste fiinte preponderent emotionale. Inca din timpul sarcinii fatul reactioneaza la tot ceea ce afecteaza starea emotionala a mamei sale. La nastere prima dovada de iubire pe care o primeste (si o ofera reciproc si neconditionat) noul nascut este atingerea. Primul contact tactil si vizual cu micuta fiinta consfinteste pentru mama o legatura unica. Urmeaza apoi intarirea dovezilor de iubire prin hrana si tandretea cu care este este inconjurat. Ambele sunt vitale pentru crestere fizica  si dezvoltarea emotionala: laptele ii asigura existenta iar mangaierea tandra si  ii asigura fundamentul emotional pe care se edifica relatia mama-copil. O data cu cresterea se diversifica modalitatile de a arata celui de linga noi ca il iubim sau ca avem nevoie de afectiunea lui. Adolescentul care nu are satisfacuta nevoia de iubire este vulnerabil in raport cu problemele inerente varstei si in special in ceea ce priveste relatia cu parintii si autoritatea.

Sunt convinsa ca parintii isi iubesc copiii. Si totusi intalnim copii cu probleme emotionale care isi au radacina in relatia parentala. Este posibil sa nu stim sa aratam copilului ca il iubim, este posibil sa credem ca a-i spune simplu “te iubesc!” este suficient pentru copii sau ca ei pot chiar presupune ca stiu ca noi ii iubim si ca nu e nevoie de dovezi concrete de iubire. Si totusi, dragi parinti exista variate forme de a arata celui de linga noi, copil sau adult, ca il iubim: unii au nevoie de cuvinte, altii au nevoie de atingere, altii de prezenta noastra, altii de implicarea si participarea directa in viata si activitatea zilnica. Important este sa descoperim forma preferata de iubire manifestata si dorita de copil si sa incercam sa le-o si satisfacem.

Astazi am ales sa vorbesc de mangaiere ca nevoie emotionala fundamentala a copilului. Toti copiii simt nevoia sa fie mangaiati. Stim si am simtit importanta mangaierii din partea adultilor semnificativi din viata oricarui dintre noi: mama, tata, bunici, educatori, profesori. Si asta cu atat mai mult cu cat timpul alocat copilului nostru se pare ca scade dramatic in zilele acestea, cand ambii parinti sunt angrenati in unul-doua servicii, cand grijile si problemele par sa nu se mai opreasca, iar timpul parca trece cu viteza pe langa fiecare dintre noi.

Sa nu uitam ca mangaierea este o forma primordiala de manifestare emotionala care se exprima chiar de la nastere, intarind asa cum spuneam, anterior relatia dintre mama si copil. Tinutul in brate al sugarului si copilului mic este un gest instinctiv pentru mame si tati. Cu timpul insa pe masura ce devine activ nevoia tactila de a se simti iubit imbraca forma unor jocuri cu contacte fizice, harjoneli, “lupte” care trebuie sa aibe loc intre copii si parinti pentru a tine nesecat acest izvor vital de iubire. Copilul care merge la scoala are in continuare nevoie de iubire tradusa prin  mangaiere inainte de plecarea la scoala sau la intoarcere. Pe masura ce copiii cresc par sa creasca si nevoile afective chiar daca nu vor sa dea semne ca au nevoie de asa ceva. In concluzie, cum aratam copiilor ca-i iubim utilizand mangaierea ca mijloc de exprimare a afectiunii noastre?

Pentru copiii mici: mangaierea propriu-zisa, jocul cu corpul copilului (si lasati copilul sa exploreze fata si corpul Dv), tinutul in brate cand li se citeste o poveste, exercitiile de gimnastica dupa baie, jocurile moderate care includ lupta fizica, imbratisarea cind copilul pleaca sau vine de la cresa, gradi sau scoala insotite sarut, vorbe de iubire, incurajare si apreciere. Copiii tinuti in brate, sarutati si imbratisati se dezvolta mai repede din punct de vedere emotional, stabilesc mai usor relatii sociale si se vor descurca cu succes in viata.

Pentru copiii mai mari si adolescenti: trecutul mainii prin par, bataia usoara pe umar sau brat, inghiontirea usoara insotite de cuvinte de incurajare pot fi forme de manifestare a dragostei. La varsta adolescentei se cuvine sa subliniem si implicatiile sexuale care apar si care fac din atingere un gest discutabil. Baietii si fetele au in egala masura nevoie de afectiune fizica, dar cultural, noi suntem tentati sa oferim mai multa afectiune fizica fetelor decat baietilor (nu e barbatesc sa plangi, nu e barbatesc sa fii imbratisat in public, mai ales de catre mama, imbratisarea este tipic feminina etc). La adolescenta baietii si fetele evita sa mai accepte imbratisarile in public. Baietii sunt stingheriti daca  parintii ii imbratiseaza in fata scolii, pot refuza mangaierile pentru ca pot fi considerati de catre grupul nou de apartenenta ca fiind slabi sau efeminati sau pot risca sa devina tinta glumelor celorlalti. Fetele pot constata ca tatii se feresc sa le mai mangaie si sa le sarute.  In aceasta faza, din contra,  fetele au mare nevoie ca tatii sau orice modele parentale masculine apropiate familiei sa-si exprime iubirea fata de ele. Daca tata isi retrage afectiunea fizica este posibil ca fiica sa caute mangaierea fizica a altui barbat, cel mai adesea intr-o maniera nepermisa. Este bine sa stim ca fetele care stabilesc greu relatii cu sexul opus, sunt timide, retrase sau flirteaza exagerat, au o imagine de sine scazuta si identitate sexuala nedefinita, sunt acele fete care au fost private si nu au fost obisnuite cu mangaierile fizice oferite de tata in copilarie si perioada preadolescentina. Din contra, fetele cu o parere buna, echilibrata  si sanatoasa despre sine, cu o identitate sexuala clara pot face fata tensiunilor care pot aparea in relatiile de iubire, sunt capabile sa se respecte pe sine si sa respecte si standardele morale pe care si le-au insusit acasa. Este o modalitate de a le arata ce este permis si ce nu in relatia fizica cu baietii, o modalitate de a le pregati pentru relatiile viitoare. Iata de ce cand ajung la varsta adolescentei este foarte important sa stim sa le aratam acest lucru si sa contribuim la realizarea unui echilibru intre nevoia nemarturisita (sau negata) de a fi mangaiati si aceea de a fi sustinuti  in momentele dificile (examene, primele semne cupidoniene, imagine de sine scazuta, identitate sexuala incerta etc). Adolescentii  care sunt mai des imbratisati de catre parinti au o imagine de sine mai buna, o identitate sexuala mai sanatoasa, relatii sociale solide, siguranta de sine, succes la scoala.

Si sa nu uitam si momentele de boala, ranire fizica sau emotionala, perioadele dificile si solicitante ale tezelor si examenelor, diferitele evenimente la care suntem martori comuni, cand a oferi atingerea tandra a suportului emotional si moral este un act de religiozitate neimpusa.

In esenta este vorba de a arata copiilor ca stim sa ne manifestam iubirea intr-un mod pozitiv, neconditionat, neimpus,  cand trebuie si unde trebuie, ca putem sa le respectam dreptul de a ne respinge afectiunea (au motivele lor sa o faca, sa le intelegem sentimentele!), ca trebuie sa le aratam acest lucru atunci cind si-l doresc (si asta nu inseamna neaparat rasfat). Si mai este vorba de ceva. Sa incercam sa fim modele pozitive pentru copiii nostri. O mangaiere, o imbratisare si un simplu « te iubesc » le (ne) poate face mai simpla, mai usoara, mai frumoasa si mai linistita. Sper ca aveti deja o zi frumoasa ! Sper ca un copil din casa Dvs are deja o zi frumoasa !

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 

TheraMed

KidsLand

KidsLand

Pharma Naturalis

Pharma Naturalis

AutentificareReclama TA

Sondaj

Pe ce criteriu va bazati in alegerea gradinitei?
 

Open Arms

Open Arms Gradinita

Evenimente

Iunie 2019 Iulie 2019
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30