Gradinita

MariaClara

Cauta in site

Newsletter

Newsletter


Receive HTML?

Ultimul Eveniment

There are no upcoming events currently scheduled.
Calendarul evenimentelor

Pentru tine si copilul tau !

Sfatul psihologului
PLANSETUL COPILULUI – incurajare pentru consiliere PDF Imprimare Email
Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Rodica Incze, psiholog specialist BrasovAutor: Psiholog specialist RODICA INCZE

Un copil care plânge extrem de mult şi părinţii nesiguri şi epuizaţi având şi alte greutăţi suplimentare intră adesea într-un cerc vicios. Dacă ne gândim la zicala "Este nevoie de un sat întreg pentru a creşte un copil”, ar trebui să fie de fapt de la sine înţeles că părinţilor cu copii aflaţi în această situaţie li se poate oferi ajutoare specializate din partea altor persoane. Asta înseamnă că trebuie să existe posibilităţi de suport şi că părinţii trebuie să aibe curajul să le şi folosească.

"Primul ajutor pentru părinţii care au un copil foarte extenuant constă întodeauna în a-şi căuta ajutor de la alţii”.(Mauri Fries)

Când este bine să ai curajul să te duci la un consilier care s-a specializat pe situaţiile părinţilor cu copii mici?

• Dacă mama sau tatăl au senzaţia că nu pot face uz de ajutorul altor persoane;
• Dacă au senzaţia că nu există ajutor şi înţelegere în cercul lor de rude şi de prieteni;
• Dacă  se simt aproape la capătul puterilor;
• Dacă sunt disperaţi şi neajutoraţi şi nu mai văd nici o cale de iesire;
• Dacă realizează că simt furie şi au sentimente agresive faţă de copil şi se tem că nu-şi mai pot stăpâni aceste porniri;
• Dacă pe lângă urlete greu suportabile ale copilului mai au şi alte probleme spinoase.

Ce se întâmplă pe parcursul consilierii
A-şi exprima gândurile şi a exersa noi posibilităţi

O consiliere îi poate ajuta pe părinţi să descifreze mesajele pe care copilul le comunică prin ţipetele sale şi să găsească răspunsurile corecte. Pentru unii părinţi va fi suficient să recunoască cu ajutorul consilierii raportul dintre comportamentul copilului şi reacţiile lor şi să găsească pe baza discuţiei noi idei cum să se poarte cu copilul. Discuţiile cu cineva din afară, care se pricepe bine la copii poate da curaj părinţilor şi le poate indica ce fac bine. Se poate întâmpla ca un altul să descopere nişte detalii ale convieţuirii părinţilor cu copilul lor pe care părinţii înşişi le trecuseră cu vederea. Acesta le poate arăta de pildă faptul că copilul întoarce privirea în altă parte, este un semn de oboseală.

Alţii au de câştigat de pe urma orelor de exerciţii din timpul consilierii. Dacă copilul ţipă în timpul orei de consiliere, părinţii află un mijloc de îmbărbătare de la consilier; acesta va încerca să le micşoreze eforturile şi va face eventual noi propuneri care se potrivesc mai bine cu acest copil decât cele de până acum. În timpul acestor exerciţii părinţii au şi prilejul să vorbească despre ideile lor şi sentimentele lor în astfel de situaţii, cum ar fi culcarea. Uneori ies la iveală griji, temeri sau răsar amintiri. E adevărat că copilul nu le înţelege conţinutul, dar el sesizează mimica schimbată a mamei lui sau absenţa lăuntrică şi va fi tot mai sâcâit. Această iritare îl poate împiedica să adoarmă.

Pe parcursul consilierii sunt şi taţii importanţi şi bineveniţi. Ideile şi capacităţile lor sunt folosite la fel ca şi cele ale mamelor, iar perioada de timp petrecută cu un copil extenuant este mai bine depăşită în doi decât complet singur.

În unele familii se întâmplă ca părinţii să nu poată transpune acasă în practică propunerile discutate sau experienţele dobândite din exersări. În timpul consilierii, ceea ce fusese discutat şi exersat acolo păruse clar şi simplu. Dar acasă totul o ia de la capăt: copilul este plângăcios, exenuant, nu poate adormi. La părinţi se instalează din nou deznădejdea, neajutorarea, furia şi epuizarea. Pesemne îi apasă diferite sentimente şi griji care împiedică aplicarea propunerilor din timpul consilierii.

În timpul consilierii poate iesi clar la iveală şi că mamei sau tatălui le vine foarte greu să se dedice deconectanţi unui joc cu copilul. Unii părinţi au senzaţia că nu le vine nici o idee ce ar putea face cu cel mic şi stau trişti în faţa lui. Aceste îngrădiri pot fi cauzate de probleme de actualitate, de povestea vieţii părinţilor sau de anumite reprezentări şi idei despre copii.

Ce altceva?
Datorită aptitudinilor lor, părinţii pot recunoaşte singuri şi înlătura anumite stări de iritare, frecuşuri şi neînţelegeri care apar. De exemplu, dacă la sfârşit de săptămână îşi dăruiesc reciproc câte o noapte de somn asta poate avea efectul unui adevărat miracol şi a doua zi mama sau tatăl pot, odihniţi fiind, să reacţioneze mai bine în faţa copilului. O consiliere îi poate ajuta pe părinţi să le vină o idee aparent atât de simplă, dar eventual bogată în consecinţe.

Capacitatea de a depăşi situaţii dificile cu propriile forţe va fi însă mereu îngrădită atunci când există factori de stres suplimentar în afara relaţiei părinte-copil. Consilierea va urmări dacă în perimetrul familial există şi alte probleme care pot fi reduse prin discuţii sau ore de exerciţii. Ea va încuraja părinţii să găsească alte forme de a-şi uşura viaţa.

SUCCES!

PE ACEASTĂ CALE DORESC SĂ UREZ TUTUROR PĂRINŢILOR ŞI COPIILOR SĂRBĂTORI FERICITE!

Articole similare: PLANSETUL COPILULUI - deslusirea unui mister

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 

TheraMed

KidsLand

KidsLand

Pharma Naturalis

Pharma Naturalis

AutentificareReclama TA

Sondaj

Pe ce criteriu va bazati in alegerea gradinitei?
 

Open Arms

Open Arms After School

Evenimente

Iunie 2019 Iulie 2019
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30