Gradinita

MariaClara

Cauta in site

Newsletter

Newsletter


Receive HTML?

Ultimul Eveniment

There are no upcoming events currently scheduled.
Calendarul evenimentelor

Pentru tine si copilul tau !

Sfatul psihologului
Sa vorbim despre inteligenta...emotionala PDF Imprimare Email
Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Anca Opris - psiholog scolarAutor: Psiholog scolar Anca Opris
Gradinita nr. 25 & Scoala Generala nr. 3
Practica privata: Cabinet Psihologic PSIHO-VAD
Str. Livada Vulturului, nr 10 - Brasov
Tel: 0723.869111, Cabinet: 0268.325276
E-mail:
Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Sa vorbim despre inteligenta... emotionala sau arta de a cunoaste si controla emotiile noastre si ale altora.
Pana nu de mult, emotiile erau considerate ca fiind acel ceva care ne incurca in viata, acel lucru pe care nu este bine sa-l arati pentru ca iti aduc neplaceri si esti considerat slab.
Daca la inceputul secolului trecut se impunea conceptul de inteligenta cognitiva si care era legat intr-un mod discriminatoriu de selectia copiilor in scoli, recrutare in armata sau chiar era folosit ca un mijloc de selectie a persoanelor care emigrau in SUA, spre sfarsitul  secolului XX, un alt concept apare si este tot mai des utilizat: inteligenta emotionala si este direct raspunzatoare de redefinirea imaginii despre lume si om.

Unii o defineau ca  inteligenta sociala - "abilitatea de a intelege si lucra cu femei si barbati, baieti si fete - de a te comporta cu intelepciune in relatiile umane"( E.L.Thorndike, 1920), "abilitatea de a percepe si exprima, de a asimila emotii in gandire, de a intelege  prisma emotiilor si de a regla emotiile proprii si ale altora (Salovey, Mayer, Caruso, 2000) sau "capacitatea de a recunoaste propriile emotii si pe ale altora, pentru a ne motiva pe noi insine, si pentru a controla emotiile in sine sau in relatiile cu ceilalti” (Goleman 1998).

In esenta, a fi inteligent emotional inseamna a avea capacitatea de a identifica si gestiona eficient propriile emotii in vederea atingerii unor scopuri personale cu un minim de conflicte intra- si interpersonale. Si asta ne asigura succesul in viata, in relatiile cu cei din jur – familiale, sociale si profesionale. Chiar daca o persoana are suficiente cunostinte si idei inteligente (confirmate printr-un IQ ridicat), daca nu isi cunoaste si nu reuseste sa-si gestioneze emotiile si sentimentele, poate intampina dificultati in incercarea de a-si construi relatiile cu ceilalti sau o cariera profesionala de succes . Cati dintre noi nu ne-am intrebat cum de unii oameni, cu un coeficient de inteligenta mediu sau chiar scazut, reusesc in cariera, si cum de altii, cu un IQ ridicat, au esecuri, sau stagneaza in cariera? Raspunsul la acest aparent paradox este modul in care fiecare dintre ei isi foloseste inteligenta emotionala (EQ). IQ este doar o parte a inteligentei noastre generale. IQ-ul nu poate fi dezvoltat si nici educat. Inteligenta generala creste dacǎ se dezvolta inteligenta emotionalǎ. Cercetǎrile au aratat ca succesul nostru la locul de munca sau in viata depinde 80% de inteligenta emotionala si doar 20% de intelect. In timp ce intelectul ne ajuta sa rezolvam probleme, sa facem ca calcule sau sǎ procesam informatii, inteligenta emotionala (EQ) ne permite sa fim mai creativi si sa ne folosim emotiile pentru a ne rezolva problemele.

Iata de ce este important sa facem eforturi noi - parinti, educatori, psihologi, sociologi – sa incercam sa contribuim la dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor pentru a contribui la reusita acestora in viata.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 

TheraMed

KidsLand

KidsLand

Pharma Naturalis

Pharma Naturalis

AutentificareReclama TA

Sondaj

Pe ce criteriu va bazati in alegerea gradinitei?
 

Open Arms

Open Arms After School

Evenimente

Iunie 2019 Iulie 2019
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30