Gradinita

MariaClara

Cauta in site

Newsletter

Newsletter


Receive HTML?

Ultimul Eveniment

There are no upcoming events currently scheduled.
Calendarul evenimentelor

Pentru tine si copilul tau !

Sfatul psihologului
Si despre alte forme de inteligenta.... PDF Imprimare Email
Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Psiholog scolar Anca OprisAutor: Psiholog scolar Anca Opris

Howard Gardner vorbeste despre nu mai putin de 8 tipuri de inteligenta in teoria inteligentelor multiple.
1. Inteligenta spatiala – reprezinta capacitatea de a vedea structuri si forme cu precizie, de a  imagina usor obiecte 3D, presupune abilitati native de orientare in spatiu, anticiparea mentala a miscarilor pe tabla de sah sau estimarea foarte precisa a distantelor; cei care poseda  acest tip de inteligenta  se exprima foarte usor prin desene, fotografii sau sculpturi, respectiv arhitectii, constructorii, designer-ii etc.  Intre inteligenta spatiala si cea logico-matematica e o legatura foarte stransa dar nu trebuie sa se confunde.

2. Inteligenta corporalo-kinestezica  inseamna capacitatea de a utiliza corpul cu precizie, de a coordona miscarile foarte bine si, in acelasi timp, capacitatea de a intelege rapid toate nuantele, parcursul, etapele unei miscari. Se asociaza foarte bine  cu inteligenta spatiala si si-a pus  serios amprenta pe dezvoltarea civilizatiilor de-a lungul timpului. Denumita si “inteligenta tehnologica” a fost folosita in trecut de pescari, vanatori sau in construirea de adaposturi, iar in prezent o putem observa la sportivi, chirurgi si, in general, oameni despre care spunem ca sunt indemanatici, ca se folosesc foarte bine de corpul lor, care stiu foarte bine sa isi coordoneze miscarile.

3. Inteligenta muzicala – capacitatea de a identifica stilul unui compozitor si de a recunoaste diverse partituri muzicale, de a recunoaste timbre, tonalitati, ritmuri, persoane care lucreaza in general in zona artelor (si nu exclusiv muzica - dans, balet, teatru etc). In general cei care stau foarte bine la capitolul inteligenta muzicala au un nivel destul de ridicat si in ceea ce priveste inteligenta lingvistica.

4. Inteligenta lingvistica – presupune capacitatea de a invata foarte usor o limba straina sau de a dezvolta un vocabular foarte bogat, de a ne exprima corect si coerent, atat in scris cat si oral. Importanta in domeniul vanzarilor, negocierilor, afacerilor, mass media, lingvisticii.

5. Inteligenta logico-matematica – inseamna  capacitatea de a rezolva cu usurintǎ probleme si de a lucra eficient cu numere; aceasta este cea care determinǎ obtinerea unor scoruri foarte mari la testele care mǎsoarǎ coeficientul de inteligentǎ traditiona. Inteligenta logica este folosita in general de specialistii in strategii si rezolvari de probleme, cei care creeaza, care sunt manageri capabili sa puna la punct sisteme complexe, informaticienii, sahistii. Oamenii care poseda abilitatea de a “jongla” cu cifre sunt  specialistii in domeniul investitiilor, contabilitatii sau managerii ce se ocupa cu previziuni financiare. Inteligenta logico-matematica e cea care se apropie cel mai mult de conceptul de IQ.

6. Inteligenta naturalista care, odata cu trecerea timpului,  incepe sa conteze din ce in ce mai putin. Ghizii, salvamontistii  speologii, lucratorii in domeniul protectiei mediului, agricultorii, fermierii,  folosesc inteligenta naturalista pura, cea care se refera la capacitatea de a deosebi intre diferite tipuri de plante sau animale. Acest gen de inteligenta ne ajuta sa ne folosim mai bine simturi precum vazul, auzul.

7. Inteligenta interpersonala impreuna cu inteligenta intrapersonala  reprezinta  echivalentul inteligentei emotionale a lui Goleman. Ne ajuta sa observam diferente intre oameni, sa lucram mai usor si mai bine cu ei, sa-i intelegem. Ne ajuta sa actionam mai bine in echipe, sa anticipam mai usor reactiile celorlalti punandu-ne in locul lor si sa rezolvam sau sa mediem conflicte.  Reprezinta unul dintre putinele tipuri de inteligenta care ne este util indiferent de domeniul in care activam, acasa, la servici, pe strada,  in magazin, in parc etc.

8. Inteligenta intrapersonala ne este utila in cautarea noastra constanta de a ne identifica propriile puncte slabe sau tari, sentimente, de a formula scopuri personale si, in general, de a ne intelege si dezvolta continuu .

Iata de ce, dragi parinti si profesori, poate atunci cand ne referim la un copil ar fi mai indicat sa ne intrebam  in ce fel este inteligent si nu cat este de inteligent. Daca am inteles modalitatea in care se exprima cel mai bine intelectual copilul  sa contribuim la dezvoltarea acelor abilitati care sa-i asigure succesul in viata, care sa-i permita sa-si gaseasca un loc intre semeni.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 

TheraMed

KidsLand

KidsLand

Pharma Naturalis

Pharma Naturalis

AutentificareReclama TA

Sondaj

Pe ce criteriu va bazati in alegerea gradinitei?
 

Open Arms

Open Arms Gradinita

Evenimente

Iunie 2019 Iulie 2019
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30