Gradinita

MariaClara

Cauta in site

Newsletter

Newsletter


Receive HTML?

Ultimul Eveniment

There are no upcoming events currently scheduled.
Calendarul evenimentelor

Pentru tine si copilul tau !

Juridice
Decaderea din drepturile parintesti PDF Imprimare Email
Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Avocat Liliana MironAutor: Avocat LILIANA MIRON, partener la societetea civila de avocati "Stefanescu-Goanga & Asociatii”;
Website: http://www.sga-law.com/
E-mail:      Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
 
In Romania, copilul are dreptul prin lege de a fi protejat impotriva oricaror forme de violenta, abuz, rele tratamente sau neglijenta. Pentru aceasta, copilul, sau orice persoana care are cunostinta de un act de violenta asupra unui copil, poate sesiza autoritatile abilitate prin lege (Politia, Serviciul de asistenta sociala din Primarie, Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului etc) sa ia masurile corespunzatoare pentru protejarea lui.
 
Violenta asupra copiilor poate fi intalnita acasa si in familie: violenta fizica (pedeapsa corporala), neglijarea, violenta sexuala, practicile traditionale daunatoare (inclusiv casatoriile timpurii sau fortate), violenta psihologica (insulta, ignorare, respingere, amenintare, indiferenta emotionala).
Din aceste motive, pierderea drepturilor parintesti este o sanctiune pronuntata prin hotarare judecatoreasca.
Potrivit art. 109 din Codul familiei, daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este pimejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtare abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor de parinte, ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului nu se fac in spirit de devotament fata de Romania, instanta judecatoreasca va pronunta decaderea parintelui din drepturile parintesti.
 
Cererea se exercita de autoritatea tutelara, nu se timbreaza si este de competenta tribunalului de la domiciliul parintilor. Actiunea de chemare in judecata va cuprinde date cu privire la parti (reclamant, autoritatea tutelara si parat), obiectul, motivele in fapt si drept ale actiunii, mijloacele de proba, semnatura si data depunerii ei. Judecata se face cu citarea parintilor si a autoritatii tutelare.
 
Copilul poate fi audiat daca instanta considera necesar pentru solutionarea cauzei. Audierea copilului va avea loc in mod obligatoriu in camera de consiliu.
 
Parintele decazut din drepturile parintesti are obligatia de intretinere a copilului si poate sa pastreze, in conditiile legii, legaturi personale cu acesta din urma. Redarea exercitiului drepturilor parintesti este tot de competenta instantelor judecatoresti si se dispune atunci cand au incetat imprejurarile care au dus la sanctiunea decaderii.
Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 

TheraMed

KidsLand

KidsLand

Pharma Naturalis

Pharma Naturalis

AutentificareReclama TA

Sondaj

Pe ce criteriu va bazati in alegerea gradinitei?
 

Open Arms

Open Arms After School

Evenimente

Iunie 2019 Iulie 2019
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30