Gradinita

MariaClara

Cauta in site

Newsletter

Newsletter


Receive HTML?

Ultimul Eveniment

There are no upcoming events currently scheduled.
Calendarul evenimentelor

Pentru tine si copilul tau !

Juridice
Desfacerea casatoriei PDF Imprimare Email
Evaluare utilizator: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Avocat Miron LilianaAutor: Avocat LILIANA MIRON, partener la societatea civila de avocati „Stefanescu-Goanga & Asociatii”;  
Website:
www.sga-law.com
E-mail:
Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Desfacerea casatoriei prin divort este mijlocul juridic prin care se pune capat existentei casatoriei, pe cale judecatoreasca.
Modalitati de desfacere a casatoriei:
Potrivit legislatiei in vigoare, exista doua forme de desfacere a casatoriei prin divort, si anume:
- divortul amiabil, prin consimtamantul sotilor;
- divortul din motive temeinice, pe dreptul comun, atunci cand raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate iar continuarea casatoriei nu mai este posibila.

Pentru pronuntarea divortului prin consimtamantul sotilor, trebuie indeplinite cateva conditii cumulativ, respectiv:
- ambii soti sa fie de acord cu divortul;
- sa fi trecut cel putin un an de la incheierea casatoriei pana la data sesizarii instantei;
- sa nu existe minori din casatorie.
In ceea ce priveste competenta materiala, instanta competenta este Judecatoria.

Regula este ca instanta competenta teritoriala care sa solutioneze actiunea de divort este instanta ultimului domiciliu comun al sotilor, daca cel putin unul dintre soti mai locuieste in circumscriptia acelei Judecatorii.

Cererea de divort va fi semnata de ambii soti. Judecatorul care primeste cererea va verifica existenta consimtamantului sotilor si va fixa un termen de 2 luni pana la judecarea divortului in sedinta publica.

La termenul de judecata instanta va verifica daca sotii insista pentru desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si, in caz afirmativ, va trece la judecarea cererii fara a mai administra probe cu privire la motivele de divort.

In acest caz, judecatorul hotareste desfacerea casatoriei fara a pronunta insa divortul din vina unuia sau a ambilor soti, casatoria fiind desfacuta din ziua in care hotararea prin care s-a pronuntat divortul a ramas irevocabila.

Pentru admiterea actiunii de divort pe calea dreptului comun, reclamantul trebuie sa dovedeasca motivele temeinice pentru care considera ca respectiva casnicie nu mai poate continua, motive care implica o anumita gravitate a neintelegerilor dintre parti.

Pot constitui motive temeinice urmatoarele imprejurari:
- parasirea nejustificata a domiciliului comun de catre unul dintre soti;
- infidelitatea unuia dintre soti;
- abuzuri de ordin fizic sau moral care duc la destramarea vietii de familie;
- existenta unor nepotriviri de ordin fiziologic, etc.

Sotul reclamant trebuie sa depuna personal actiunea la judecatorul de serviciu de la Judecatoria in raza careia se afla ultimul domiciliu comun al sotilor, in doua exemplare.

Desfacerea casatoriei poate fi ceruta din culpa unuia dintre soti sau din culpa comuna, iar daca ambele parti cer divortul, nu mai este necesar sa se motiveze cererea de incetare a casatoriei.
La desfacerea casatoriei sotii vor hotari daca acela dintre ei care in timpul casatoriei a purtat numele de familie al celuilalt va mai purta numele si dupa divort sau va reveni la numele avut anterior. Pentru motive intemeiate (de exemplu, daca sotul respectiv este cunoscut intr-un anumit domeniu sub numele dobandit in urma casatoriei), instanta poate incuviinta pastrarea numelui dupa desfacerea casatoriei chiar in lipsa unei acord intre soti.

Motivele de divort se vor dovedi cu inscrisuri (certificate medico-legale, scrisori, etc) si cu martori. Pot fi audiati ca martori si rudele si afinii pana la gradul al treilea inclusiv, insa nu pot fi chemati in fata instantei sa depuna marturie pentru dovedirea relatiilor dinntre parti, descendentii acestora (copiii impotriva parintilor).

In vederea incredintarii minorilor, se va efectua ancheta sociala la domiciliul fiecarei parti.
In momentul pronuntarii desfacerii casatoriei, instanta de judecata se va pronunta si cu privire la incredintarea minorilor rezultati in urma casatoriei,  precum si la pensia de intretinere pe care sotul caruia nu i s-au incredintat spre crestere si educare minorii, urmeaza sa o achite acestora.
Sentinta prin care se dispune desfacerea casatoriei, din culpa unuia dintre soti sau din culpa comuna, este supusa apelului, in termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 

TheraMed

KidsLand

KidsLand

Pharma Naturalis

Pharma Naturalis

AutentificareReclama TA

Sondaj

Pe ce criteriu va bazati in alegerea gradinitei?
 

Open Arms

Open Arms Gradinita

Evenimente

Iunie 2019 Iulie 2019
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30